Här nedan kommer några punkter som vi i våran studiegrupp kom fram till när vi diskuterade anknytning i förskolan utifrån boken som just heter anknytning i förskolan.
- Vid inskolning är det viktigt att barnet har minst en"vikarierande" anknytningsperson, som sedermera kommer vara en viktig trygghet för barnets vistelse i förskolan.
- Att man i förskolan är duktig på att arbeta "över gränserna" för att barnet ska kunna känna trygghet från flera personer under dagen.
- Att inskolningen ska ske utifrån barnet och barnets trygghets zoon. Att inskolningen kan komma att ta längre tid beroende på hur väl barnets känner att den kan knyta an till en (minst en) pedagog.. en av våra grundpelare är att "skynda långsamt".
- vi får tillsammans i arbetslaget diskutera fram bästa lösningen för barn som hamnat i en kris. Och lösningen kan te sig olika beroende på situation och barn. För vissa barn kan det behövas många olika medel för att arbeta på bästa sätt. Exempel kan vara - att läsa böcker om ämnet (skilsmässa, dödsfall, syskon mm). Rita sina känslor sägs ha god inverkan på människan i allmänhet. Även lekar, med exempelvis handdockor lr liknande. Samtala kring det kan man även göra. Dela med sig av egna erfarenheter. Låta barnet få sitta knät på pedagogen exempelvis.
- vid växelvis boende kan barnet få ha med sig något speciellt ex. En nalle som följer med hem till den andra föräldern. Så vet barnet att den dagen som visar att det är den mamma/pappa veckan. Bilder på föräldrar och nära anhöriga kan få finnas i en bok eller liknade så barnet kan få titta o minnas dem om de blir ledsen o saknar dem.
- Tror det är viktigt att vara medveten om att anknytningen är en grundsten i barnets tillvaro. Förskolan kan inte ersätta anknytningen men vara ett komplement till hemmet, möjliggöra för barnet att knyta an på förskolan. Tror det är av stor vikt att vi pedagoger är lyhörda och försöker synliggöra för arbetslaget vilka barn som är tryggt/otryggt anknutna.
- att förskolan inte ska ersätta anknytningen från föräldrarna. Pedagogerna ska göra allt vad de kan för att barnen ska känna en trygghet till förskolan och på så sätt kunna knyta an till någon/några personer. Se till barnets behov och ge god omvårdnad är en god start till att känna trygghet i förskolan. Va en lyhörd och närvarande pedagog!
- Eftersom inskolning på förskolan kan vara väldigt känslofyllt, så anser jag att det måste få ta tid. Lyssna på barnets signaler och utgå ifrån det. En del barn behöver längre tid än andra, och ska då självklart få det.
- När det gäller inskolning är det viktigt att en pedagog skolar in barnet och har större ansvar för det barnet. Den pedagogen kan barnet förmodligen knyta an till först på förskolan. Inskolningstiden borde utgå ifrån barnet och inte kontrolleras av redan bestämda dagar som "vanligtvis" brukar gå bra för inskolning. Olika barn behöver olika lång i skolning.
- I boken om anknytning så stod det om hur de nya kraven på lärandemål i förskolan har minskat tiden för omsorg vid inskolning och att det därmed resulterar i att barnen inte blir lika trygga i dagens förskola. För att få en fungerande inskolning så tänker jag därför att det kan vara viktigt att den person som ansvarar för barnets första tid i förskolan får någon form av avlastning i andra frågor genom t.ex en vikarie som kan vara mer närvarande med de andra barnen och hjälpa övriga pedagoger. Samtidigt som jag upplevt att det ofta kan vara flera inskolningar som överlappar varandra vid t.ex hösten vilket leder till att 2/3 pedagoger kan ha ett barn i inskolning samtidigt som man ska klara av att hantera övriga 18 barn. Så ja jag tror att det skulle vara väldigt givande att det fanns någon extra resurs under inskolningarna för alla barn i barngruppen ska kunna få det så bra som möjligt .