Emotionell kompetens är något vi bygger tillsammans

Nu har jag precis avslutat min första innevecka på kursen UVK II. En mycket intressant och lärorik vecka. 

Under veckan som gått har vi haft föreläsningar i Konflikthantering där fick inblick i olika slags konflikter, sätt att se på och lösa konflikter på. Egentligen är konflikter som mycket annat även styrt av dags formen, kontexten och defenetivt vad eller vem konflikter handlar om och vilka vi har omkring oss. Konflikter har vi med andra, men även med oss själva. 

Vi fick frågan av vår föreläsare om hur vi hanterar konflikter. Hur hanterar du konflikter?

Jag fick olika bilder av konflikter uppspelat i huvudet som jag haft. Och har svårt att sätta ord på hur just mina konflikter ser ut då jag ofta agerar efter situationen och relationen. Det handlar så mycket om att kunna läsa av och försöka att göra sitt bästa utefter det. Försöka se det bakomliggande orsaken. Stanna upp. Konflikter kommer vi inte ifrån och de behövs. Vi skapar en dialog och det är livsviktigt att ta tillvara på chanserna som skapas det är ett led i utvecklingen. De behöver inte ta så lång tid att sätta sig ner och diskutera med barnen och det kommer defenetivt att löna sig i längden för alla. 

Vi kan hjälpa barnen att hantera konflikter och visa på att det finns lärorika sätt att komma fram till lösningar på. Ett sätt att förebygga vissa typer av vardagliga konflikter på förskolan kan vara att låta barnen vara med och bestämma regler. Men även att jobba med barnens emotionella samt relationella kompetens och hjälpa dem i den utvecklingen. Lättast är att ha barnen i mindre grupper för att de ska känna mer trygghet, det kan då vara enklare för vissa barn att öppna sig och det ger även pedagogen en större inblick på grupp så väl som individ. Här kan man även höra barnens frågor och jobba vidare med dem.

Det är inte lätt att se något utifråns andras perspektiv då vi alla har olika erfarenheter. Vi hade även en förläsning under denna vecka då det var en av föreläsarna som bad oss alla blunda och gav oss samtliga elever samma information att tänka på. När vi sedan skullle återberätta så flödade allas olika beskrivningar av deras inre bild. Sådana liknande övningar kan användas i barngrupp för att få mer förståelse kring allas olika uppfattningar och tankar.

I Torsdags eftermiddag hade vi en workshop där vi fick lära oss om människans motoriska utveckling och eventuella hinder i utveckligen och hur det går att upptäcka dem och jobba vidare med dem. Vi kan också hämta in information genom att läsa av rörelser eller kroppspråket. Det finns även mycket lekar och andra estetiska aktiviteter som gör att vi kan se barnens behov samtidigt som vi kan jobba inkluderande. Det finns mycket inom musik och rörelse som kan hjälpa till att stärka barnen både fysiskt och psykist. 

Vi lever i ett demokratiskt samhälle och i Lpfö 98 står tydligt att demokrati är den grund vi bygger vårt samhälle på, därav är det så viktigt att vi ser upp till och håller av värdegrunden som ska finnas inom förskolan, och dagligen kommer vi få vara med om saker som vi kan påverka tillsammans och det är just det som är det viktiga! 

Jag ser fram emot att få komma igång med att bearbeta litteraturen till denna kurs.